60gr Promotion Web Νews

www.60gr.gr // e-mail: 60gr@protonmail.com

Είναι το WiFi Επικίνδυνο?


wifi-επικίνδυνο-υγεία-μύθοι-αλήθεια

Όλοι λίγο-πολύ έχουμε ένα φίλο, γνωστό, ή συγγενή, που χαρακτηρίζει το WiFi επικίνδυνο. Οι άνθρωποι αυτοί ισχυρίζονται πως η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία βλάπτει την υγεία, και μπορεί να οδηγήσει στο καρκίνο. Το ερώτημα είναι που σταματάει η αλήθεια και που ξεκινάει η άγνοια, η υπερβολή, και η παράνοια?

Όπως και στο άρθρο για το αν είναι σωστό να ελέγχουμε ιατρικά συμπτώματα στο Internet, υπενθυμίζω πως δεν είμαι γιατρός, δεν παριστάνω το γιατρό, και δεν έπαιζα καν το «γιατρό» όταν ήμουν μικρός.

Παρ’ όλα αυτά, όλα όσα γράφω παρακάτω είναι βασισμένα σε αποδεδειγμένες επιστημονικές αρχές, και όχι προσωπικές απόψεις.

Ποιες ακτινοβολίες είναι επικίνδυνες

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: όλοι ξέρουμε πως η ραδιενεργή ακτινοβολία είναι βλαβερή, από τη Hiroshima μέχρι τη Fukushima.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 01

Όμως, το να λέμε πως «η ραδιενεργή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη, άρα όλες οι ακτινοβολίες είναι επικίνδυνες» είναι παρόμοιο με το να λέμε «το ακουαφόρτε είναι επικίνδυνο, άρα το λεμόνι και το ξίδι είναι επικίνδυνα».

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02

Όπως και στα οξέα, έτσι και στις ακτινοβολίες υπάρχουν διαφορετικά είδη, με διαφορετικές επιδράσεις στους έμβιους οργανισμούς.

Τι είναι η ακτινοβολία

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά.

Στην κλασσική φυσική, όταν φορτισμένα σωματίδια (πχ ηλεκτρόνια) επιταχύνονται με την άσκηση μίας δύναμης, δημιουργείται ένα ηλεκτρομαγνητικό κύμα.

Για την ακρίβεια, δημιουργείται ένας συνδυασμός δύο κυμάτων, ενός ηλεκτρικού και ενός μαγνητικού, που είναι κάθετα μεταξύ τους.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02a

Η διαδικασία με την οποία το κύμα αυτό ταξιδεύει στο χώρο είναι αυτό που ονομάζουμε «ακτινοβολία» (καθώς το κύμα διαδίδεται ακτινωτά προς όλες τις κατευθύνσεις).

Τα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας

Όπως είναι λογικό, διαφορετική επιτάχυνση των φορτισμένων σωματιδίων θα δημιουργήσει κύματα με διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Μήκος κύματος

Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό κάθε κύματος είναι το μήκος κύματος: η απόσταση στην οποία το σχήμα του κύματος επαναλαμβάνεται, που συμβολίζεται με «λ».

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02b

Για να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι το μήκος κύματος, αρκεί να αναλογιστούμε πως το ορατό φως είναι ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, και πως η μόνη διαφορά ανάμεσα στα χρώματα που βλέπουμε είναι το μήκος κύματος.

Το ηλεκτρομαγνητικό κύμα με μήκος κύματος 475 nm (νανόμετρα, δισεκατομμυριοστά του μέτρου) είναι το μπλε χρώμα.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02c

Το πράσινο χρώμα έχει μήκος κύματος 510 nm.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02d

Το χαμηλότερο μήκος κύματος που μπορούμε να αντιληφθούμε με γυμνό μάτι είναι τα 400 nm που μας δίνουν το ιώδες (σκούρο μωβ). Οποιαδήποτε ακτινοβολία έχει μικρότερο μήκος κύματος είναι αόρατη και ονομάζεται υπεριώδης.

Αντίστοιχα, το μεγαλύτερο μήκος κύματος που μπορούμε να δούμε είναι τα 650 nm, που μας δίνουν ερυθρό χρώμα (σκούρο κόκκινο). Ακτινοβολίες με μεγαλύτερο μήκος κύματος ονομάζονται υπέρυθρες.

Συχνότητα κύματος

Συνήθως δεν αναφερόμαστε στις ακτινοβολίες με το μήκος κύματος, αλλά με τη συχνότητά τους (frequency), που εκφράζει το πόσες φορές το κύμα κάνει ένα πλήρη κύκλο ανά μονάδα χρόνου.

Η βασική μονάδα της συχνότητας είναι το Hz= 1 κύκλος ανά δευτερόλεπτο

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02e

Όπως θα παρατηρήσετε στο παρακάτω animation, όσο αυξάνεται η συχνότητα, τόσο μειώνεται το μήκος κύματος.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02f

Η εξίσωση που μας δίνει τη συχνότητα f είναι f=u/λ όπου «u» είναι η ταχύτητα διάδοσης του κύματος (που εξαρτάται από το μέσο διάδοσης, κενό, αέρας, νερό κλπ) και «λ»το μήκος κύματος.

Ενέργεια κύματος

Κάθε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μεταφέρει ενέργεια.

Η ενέργεια που μεταφέρει υπολογίζεται με την εξίσωση Ε=h*c/λ, όπου «h» είναι η σταθερά του Plank, «c» είναι η ταχύτητα του φωτός στο κενό και «λ» είναι το μήκος κύματος.

Τα είδη της ακτινοβολίας: Το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα

Παίρνοντας τώρα όλες τις πιθανές ακτινοβολίες, από την ελάχιστη συχνότητα (και το μεγαλύτερο μήκος κύματος) μέχρι τη μέγιστη συχνότητα (και το μικρότερο μήκος κύματος) έχουμε αυτή την κλίμακα

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02fa

Σε γενικές γραμμές, οι ακτινοβολίες που βρίσκονται από το φάσμα του ορατού φωτός και κάτω είναι ακίνδυνες, ενώ οι ακτινοβολίες πάνω από το ορατό φως είναι επικίνδυνες.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το φαινόμενο του ιονισμού.

Ιονίζουσες και μη ιονίζουσες ακτινοβολίες

Από τα χαρακτηριστικά της ακτινοβολίας προκύπτει πως όσο μικρότερο μήκος κύματος έχει μια ακτινοβολία (και άρα όσο μεγαλύτερη συχνότητα), τόσο μεγαλύτερη ενέργεια μεταφέρει.

Τώρα, αν η ακτινοβολία που θα πέσει πάνω σε ένα οποιοδήποτε άτομο έχει αρκετά υψηλή ενέργεια, τότε θα αφαιρέσει ένα ή περισσότερα ηλεκτρόνια από το άτομο αυτό, μετατρέποντάς το σε θετικά φορτισμένο ιόν.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02g

Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ιονισμός

Το πρόβλημα με τον ιονισμό είναι πως αν το άτομο ήταν μέρος ενός μορίου, με τη μετατροπή του σε ιόν και την αλλαγή του ηλεκτρικού του φορτίου παύει πλέον να συμμετέχει στους χημικούς δεσμούς του μορίου, με αποτέλεσμα να σπάσουν οι δεσμοί.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02h

Αν σε ένα οποιοδήποτε κύτταρο ζωντανού οργανισμού εκτεθούν αρκετά μόρια σε ακτινοβολία υψηλής ενέργειας και κάποιο χρονικό διάστημα, η λύση των χημικών δεσμών και η καταστροφή των μορίων θα προξενήσει δυσλειτουργία στο κύτταρο.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02i

Μπορεί να επηρεάσει ακόμα και το ίδιο το DNA του κυττάρου, οδηγώντας σε μετάλλαξη, που τελικά να καταλήξει στη δημιουργία καρκινικών κυττάρων.

Οι μόνες ακτινοβολίες που έχουν αρκετή ενέργεια για να προξενήσουν ιονισμό είναι οι ακτινοβολίες μετά το ορατό φως: οι υπεριώδεις, ακτινοβολίες, οι ακτίνες Χ, και οι ακτίνες γάμμα.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02j

Για να το πούμε και αλλιώς, αν η ακτινοβολία με μήκος κύματος 510 nm είχε αρκετή ενέργεια για να προξενήσει ιονισμό, τότε το πράσινο χρώμα θα προκαλούσε καρκίνο.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 02k

Σύμφωνα με το ίδιο National Cancer Institute των ΗΠΑ,  «παρότι πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις ενδεχόμενες παρενέργειες στην υγεία από ραντάρ, φούρνους μικροκυμάτων και άλλες πηγές, δεν υπάρχουν καθόλου συνεπείς αποδείξεις πως η μη-ιονίζουσα ακτινοβολία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου»

Μπορεί να είναι το WiFi επικίνδυνο με βάση την ακτινοβολία του?

Η συχνότητα του WiFi βρίσκεται μεταξύ των 2.4 και 5GHz. Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, βρίσκεται ανάμεσα στα κινητά και το τηλεκοντρόλ.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 03

Σίγουρα, λοιπόν, απέχει πολύ από τις ακτινοβολίες που μπορούν να προξενήσουν ιονισμό.

Με δεδομένο πως η ακτινοβολία του ηλίου περιέχει και υπεριώδεις ακτινοβολίες, είναι κυριολεκτικά πιο επικίνδυνο, από άποψη ακτινοβολίας, το να περπατάμε στο δρόμο μια ηλιόλουστη μέρα από το να είμαστε εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία του WiFi.

Όμως, για ένα λεπτό. Το WiFi εκπέμπει στις ίδιες συχνότητες με το φούρνο μικροκυμάτων, σωστά? Και όλοι γνωρίζουμε τι κάνουν τα μικροκύματα.

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 04

Η διαφορά είναι στην ισχύ. Ένας μέσος φούρνος μικροκυμάτων έχει ισχύ 1000watt. Ένας μέσος router εκπέμπει με ισχύ 0.1-1.0 watt.

Είναι η διαφορά που έχει το laser pointer με τις μπαταρίες του ρολογίου…

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 05

…με ένα βιομηχανικής ισχύος laser…

wifi επικίνδυνο υγεία μύθοι αλήθεια 06

Laser είναι και τα δύο, αλλά μπορούμε να φωτίζουμε ένα κομμάτι μέταλλο με ένα laser pointer για όλη μας τη ζωή, και δεν πρόκειται να πάθει ποτέ τίποτα. Απλά, δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια για να το επηρεάσει.

Αυτή είναι λοιπόν η αλήθεια που πολλοί αγνοούν

Η φυσική εξηγεί ακριβώς πως λειτουργεί η ακτινοβολία και υπό ποιες συνθήκες είναι επικίνδυνη.

Όσοι χαρακτηρίζουν το WiFi επικίνδυνο πιθανώς δεν γνωρίζουν τις συχνότητες στις οποίες εκπέμπει, και ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στις ιονίζουσες και τις μη-ιονίζουσες ακτινοβολίες.

Τώρα, λοιπόν, ξέρετε :)

 

http://www.pcsteps.gr

Αρέσει σε <span>%d</span> bloggers: