ΕΝΑΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΜΗΤΗΣ


Της Αστροφυσικού Ελένης Χατζηχρήστου

Ένας κομήτης που πρόσφατα ανακαλύφθηκε, με το επίκαιρο όνομα Lovejoy, αποθανατίστηκε σε συνδυασμό με την ημισέληνο και τον Γαλαξία μας από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Νότιου Ευρωπαϊκού Αστεροσκοπείου (ESO) που βρίσκεται στη Χιλή. Ο κομήτης, που μόλις είχε επιβιώσει από μια κοντινή επαφή με τον Ήλιο, ήταν ορατός την ίδια χρονική περίοδο και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.


Εικ.1: Η φωτογράφηση του κομήτη Lovejoy έγινε στις 22 Δεκεμβρίου 2011, από το αστεροσκοπείο ESO στη Χιλή (Credit: G. Blanchard (eso.org/~gblancha) / ESO).
Ο κομήτης Lovejoy ανακαλύφθηκε στις 27 Νοεμβρίου από τον Αυστραλό ερασιτέχνη αστρονόμο Terry Lovejoy οπότε και αναγνωρίστηκε ως ένα αντικείμενο Kreutz, μέλος της οικογένειας κομητών που προήλθαν από τον κατακερματισμό ενός μεγάλου κομήτη στη διάρκεια του 12ου αιώνα. Αυτός είναι ο πρώτος κομήτης τύπου Kreutz  που ανακαλύφθηκε από το έδαφος μετά το 1970 και πήρε το επίσημο όνομα C/2011 W3. Ο κομήτης Lovejoy λίγο πριν τα Χριστούγεννα έφτασε πολύ κοντά στον Ήλιο, σε απόσταση μόλις 140 χιλιάδων χιλιομέτρων από την επιφάνειά του, και εισήλθε στο Ηλιακό Στέμμα.


Εικ.2: Ο κομήτης Lovejoy μπαίνει στο Ηλιακό Στέμμα, φωτογραφημένος από το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO.
Στα 16 χρόνια λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου ηλιοφυσικής Solar Heliophysics Observatory (SOHO), που δημιουργήθηκε από τους Αμερικανικό και Ευρωπαϊκό Οργανισμούς Διαστήματος NASA και ESA, ανίχνευσε έναν εντυπωσιακό αριθμό κομητών, 2100, εκ των οποίων οι περισσότεροι ανήκουν στην οικογένεια κομητών Kreutz και οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα εξατμιστούν πλήρως όταν πλησιάσουν τον Ήλιο. Ο κομήτης Lovejoy μπήκε στο οπτικό πεδίο του διαστημικού τηλεσκοπίου Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO) στις 14 Δεκεμβρίου 2011 και μια ημέρα αργότερα στο οπτικό πεδίο του Hinode, τα οποία πρόσφεραν εικόνες του κομήτη εξαιρετικής διακριτική ικανότητας.


Eικ.3: Βιντεοσκοπημένη η προσέγγιση στον Ήλιο του κομήτη Lovejoy, από το διαστημικό τηλεσκόπιο SOHO.

Η ανακάλυψη ενός κομήτη από το έδαφος πριν να γίνει ορατός από τα διαστημικά τηλεσκόπια, έχει πολύ μεγάλη αξία αφού επιτρέπει στους αστρονόμους να προετοιμαστούν για να κάνουν πιο αποτελεσματικές και εντατικές παρατηρήσεις με τα επαγγελματικά επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια. Βέβαια σε σπάνιες περιπτώσεις κάποιοι κομήτες Kreutz είναι τόσο λαμπροί που μπορεί κανείς να τους δει και με γυμνό μάτι (όπως ο κομήτης Ikeya-Seki το 1965).


Εικ.4: Εικόνα από την ταινία που πήρε το διαστημικό τηλεσκόπιο Solar Terrestrial Relations Observatory (STEREO), το οποίο έδωσε τις πρώτες εικόνες του κομήτη από το διάστημα, στις 11 Δεκεμβρίου 2011 (Credit: NASA/NRL/STEREO).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: