Φορολογικές αδικίες των διαζευγμένων. Θα λυθεί κάποτε αυτό το θέμα;


Μετά από έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι για πολλοστή φορά δεν εισακουστήκαν οι εγκλίσεις των συλλόγων των χωρισμένων πατεράδων για προσμέτρηση σαν έσοδο την διατροφή που καρπούται ο έτερος γονιός, στην φορολογική του δήλωση.

Κατά τον νόμο αν η διατροφή εκδικάζεται μόνο για το παιδί δεν δικαιούται η μητέρα να το συμπεριλαμβάνει στα εισοδήματα της, με την δικαιολογία ότι το ποσόν αυτό διατίθεται για την διατροφή του παιδιού.

Η κατάθεση των χρημάτων όμως μόνο γι αυτόν τον σκοπό δεν διατίθεται, και μάλιστα όταν η διατροφή για ένα 10χρονο παιδί μπορεί να έχει επιδικαστεί για παράδειγμα στο ποσόν των 1000 ευρώ. Ένα παιδί 10 χρόνων αν χρειάζεται 1000 ευρώ για να ζει τον μήνα, τότε η κοινωνική μας παραφροσύνη είναι στο έπακρο.

Δεν φτάνει όμως αυτό. Οι 12000€ τον χρόνο δεν είναι υποχρεωμένος ο γονιός που εισπράττει την διατροφή να την δηλώσει σαν έσοδο. Αν μάλιστα κατατίθενται και σε τραπεζικό λογαριασμό τότε κατά τον νόμο τίθενται παράνομο, διότι στην εκδίκαση ορίζεται η διατροφή, για το παιδί. Οπότε θα έπρεπε να κατατίθενται στο όνομα του παιδιού σαν πρωτεύοντα δικαιούχο, και δεύτερο τον γονέα που έχει την επιμέλεια, οπότε και εισπράττει την διατροφή.

Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση ανοίγει παράθυρο σε φοροδιαφυγή από την στιγμή όπου ανοίγοντας λογαριασμούς για τον έλεγχο εσόδων κατά τον φορολογικό έλεγχο, αυτό το ποσόν μπορεί να είναι το οποιοδήποτε εγγεγραμμένο, για τον γονέα που εισπράττει. Παράδειγμα αν μια διατροφή έχει εκδικαστεί στο ποσόν των 1000€ τον χρόνο είναι 12000€. Αν σε 10 χρόνια βάλουμε αυτό το ποσόν σαν σταθερό τότε είναι 120000€.

Κατά μέσο όρο ένα παιδί έχει περισσότερα έξοδα όταν είναι μικρό παρά μεγάλο. Οπότε ένα ευσεβές μέρος αυτών των χρημάτων έχει περιέλθει στα οικονομικά του γονέα που εισπράττει, και είναι παράνομος πλουτισμός.

Από την άλλη πλευρά, ο άλλος κηδεμόνας ο οποίος δίνει την διατροφή, όχι μόνο χάνει ένα μέρος των εισοδημάτων του, αλλά δεν του δύνεται και η δυνατότητα να το δικαιολογήσει, και σύμφωνα με την νέα υλοποίηση για έλεγχο εσόδων εξόδων, θα φαίνεται ένα μεγάλο ποσόν που έχει αποδοθεί και δεν είναι δικαιολογημένο.

Το δικαιότερο θα ήταν.

1. και οι δυο γονείς να υποχρεούνται να αναγράφουν το ποσόν είσπραξης από την μια πλευρά, και το ποσόν καταβολής από την άλλη.

2. να προσμετράτε σαν έσοδο για τον γονέα που εισπράττει την διατροφή, αφού το ποσόν αυτό δίνεται για δαπάνη του παιδιού.

3. θα πρέπει να αλλάξει το καθεστώς απόδοσης της διατροφής σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της χώρας μας, και οι δικαστές κρινόμενοι πίσω από τους νόμους να μην ζητούν παράλογα ποσά από τους έτερους γονείς.

4. το καθεστώς της επιμέλειας σαν τίτλος θα πρέπει να εκλείψει και να αναφέρεται σαν συνεπιμέλεια, ώστε και τα ποσά που εκδικάζονται να ορίζονται σαν εξ ημισείας.

5. πριν την απόδοση τελικής απόφασης για την καταβολή ποσού ως διατροφή, να ανοίγονται και να ελέγχονται οι περιουσίες και τα οικονομικά και των δυο γονιών, ώστε ο καταμερισμός των χρημάτων να ορίζεται σύμφωνα με τον πλουτισμό του κάθε ενός.

6. να υποχρεούται ο γονέας αυτός που εισπράττει να αναγράφει ξεχωριστά τα ετήσια έξοδα για το παιδί/παιδιά, κατά είδος σε ξεχωριστή σελίδα στην φορολογική δήλωση, π.χ. ρουχισμός 1000€ σχολικά έξοδα 500€,  και προσκόμιση αποδείξεων, ώστε με διασταύρωση να διερευνάται ο παράνομος πλουτισμός, από την στιγμή που μέρος των χρημάτων καρπώνονται από την μητέρα, εκτός και αποδεδειγμένα πιστώνονται σε τραπεζικό λογαριασμό του τέκνου/ τέκνα, και είναι κλειστά και μόνο στο όνομα του.

Π.χ. ετήσιο ποσόν απόδοσης διατροφής 12000€. Έξοδα αποδεδειγμένα 5000€ ποσόν κατάθεσης σε λογαριασμό του ονόματος του τέκνου και μόνο, η σαν συνδικαιούχοι και οι δυο γονείς, ποσόν 6000€ τότε δεν έχει φορολογική επιβάρυνση.

Αν όμως το υπόλοιπο ποσόν, δεν φαίνεται πουθενά, τότε θα πρέπει να προσμετράτε στα έσοδα, του γονέα που εισπράττει την διατροφή.

Αν στα έξοδα με απόδειξη, φαίνονται αγορές σε χρηματικό ύψος που δεν συνάγει με την ηλικία του παιδιού, τότε θα καλείται να το αποδείξει ο γονέας που εισπράττει την διατροφή. Αν δεν μπορεί να το αποδείξει, τότε να προσμετράτε μόνο το ποσόν σύμφωνα με τα έξοδα, ενός παιδιού της ηλικίας του που θα καθορίζεται από τον νόμο

Τα ποσά δε από τα χρήματα που διαφεύγουν σαν αφορολόγητα, αφού είναι αόρατα, για τον ένα γονέα, κυμαίνονται σε υψηλό επίπεδα, αν σκεφτούμε για κάτι τεράστιες διατροφές που εκδικάζονται εν σχέση με τα έξοδα της ηλικίας του παιδιού.

Ταυτόχρονα είναι και ένα ανατρεπτικό μέσο, ώστε τα παιδιά στα δικαστήρια να μην είναι σαν ένα εμπόρευμα προς παζάρεμα, και τιμολόγηση, αλλά οποίος γονέας επιδιώκει τον εσκεμμένο πλουτισμό από τον άλλο μέσο του παιδιού, να το πληρώνει δίκαια κατά τον νόμο.

Πολλές φορές ακούμε για διατροφές της τάξεως των 1000€ ακόμα και των 5000€ τον μήνα.

Αν ένα παιδί της ηλικίας των 10 χρόνων χρειάζεται για να ζήσει τόσα χρήματα, τότε αυτές οι μητέρες η πατεράδες ( πράγμα σπάνιο) να πάνε και να τα πουν σε όλους αυτούς τους εργαζόμενους που πληρώνονται 600€ και ζουν οικογένειες.

Η κυβέρνηση ας πάψει πλέον να κάνει ότι δεν βλέπει το διογκωμένο και άδικο όλης αυτής της κατάστασης και να ομολογήσει κατά το δίκαιον.

4 responses to “Φορολογικές αδικίες των διαζευγμένων. Θα λυθεί κάποτε αυτό το θέμα;

 1. jim 10 Σεπτεμβρίου 2016 στο 8:28 ΠΜ

  Σε ευχαριστώ NikosT. Την προλαβα φευγοντας, Το παραδέχτηκε και την εβαλα και υπεγραψε Υπευθυνη Δήλωση σε Αστυνομικο Τμημα. Την υπεξαιρεση και κατάθεση χρηματων την έκανε σε προγενέστερο χρόνο.

  Μου αρέσει!

 2. ©NikosT. 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο 11:32 ΜΜ

  jim Σου έχω στείλει e-mail

  Μου αρέσει!

 3. jim 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο 10:11 ΜΜ

  Σύζυγος γυναίκα άνεργη με έγγαμο βίο 2,5 χρόνια εγκατέλειψε την συζυγική στέγη και φεύγοντας υπεξαίρεσε από την οικία ποσό 5.000 δεδουλευμένα του συζύγου και τα κατέθεσε σε λογαριασμό της μητέρας της. Για ποιον λόγο δεν κινείται άμεσα η διαδικασία δέσμευσης του λογαριασμού για το συγκεκριμένο ποσό ως προϊόν υπεξαίρεσης μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση; Επίσης δικαιούται διατροφή για το άτομο της (δεν υπάρχουν παιδιά) για αυτά τα 2,5 χρόνια εγγαμου βίου;. Ο σύζυγος χαμηλόμισθος με δάνεια . Η σύζυγος κατά το παρελθόν αποδεδειγμένα έχει δείξει την ασυνέπεια της και αδιαφορία της για χρέη της προς το δημόσιο και τράπεζες και επίσης δεν έχει λευκό ποινικό μητρώο καθώς έχει νομικά κατηγορηθεί για κλοπή αντικειμένων και χρηματικού ποσού από γραφείο εταιρίας.

  Μου αρέσει!

 4. jim 9 Σεπτεμβρίου 2016 στο 9:31 ΜΜ

  Το ότι δεν λαμβάνεται υπ όψιν φορολογικά ως έξοδα η καταβολή διατροφής, ΠΟΤΕ θα αποκατασταθεί αυτή η αδικία επιτέλους;

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: