ο Ε.Ο.Μ. δηλαδή Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ειναι μια ιδιωτική επιχείρηση


Σημαντικό είναι να γνωρίζετε ότι ο Ε.Ο.Μ. δηλαδή Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων δεν πρόκειται για κανένα Εθνικό Οργανισμό αλλά για μια ιδιωτική επιχείρηση δηλαδή κατατάσσεται στις επιχειρήσεις ιδιωτικού δικαίου. Μέσα στην ισχύουσα νομοθεσία αναφέρεται ότι επιβλέπεται από το Υπουργείο Υγείας αλλά τελικά ο ρόλος του είναι διαφορετικός, αυτή η ιδιωτική επιχείρηση κρατά όλο το αρχείο των ανθρώπων που επιθυμούν να κάνουν δωρεά οργάνων, δηλαδή αρχείο με ιδιαίτερα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και που κανείς μας δεν γνωρίζει εάν αυτά γίνουν αντικείμενο πώλησης με σκοπό το κέρδος.
Δεν γνωρίζουμε τις σχέσεις κράτους με τον ΕΟΜ παρόλο που η νομοθεσία είναι ξεκάθαρη αλλά η εικαζόμενη συναίνεση δεν προετοιμάστηκε από τον ΕΟΜ αλλά από κάποιους κύριους όπως ο Λοβέρδος (τότε υπουργός Υγείας) καθώς και ο Βενιζέλος (τότε Υπουργός Οικονομικών) το 2011.
Το εμπόριο οργάνων είναι η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων με τελικό σκοπό τη μεταμόσχευσή τους σε αρρώστους. Η πρακτική είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες, ωστόσο η πώληση του ενός νεφρού στο Ιράν, με σκοπό το κέρδος, επιτρέπεται, ενώ στην Κίνα συνηθίζεται να λαμβάνονται όργανα από νεκρούς ή εκτελεσμένους φυλακισμένους. Οι νεφροί είναι το πιο κοινό αντικείμενο του εμπορίου οργάνων, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός διαθέτει δυο από αυτούς και έτσι κάποιος που βρίσκεται σε ένδεια μπορεί να πωλήσει τον έναν. Τα χρήματα που λαμβάνουν οι δότες νεφρού αυτής της κατηγορίας κυμαίνονται από 800-10.000 δολάρια, ενώ ο λήπτης του οργάνου καταβάλει αρκετά περισσότερα χρήματα. Επίσης υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία τόσο του δότη όσο και του λήπτη, λόγω μετεγχειρητικών επιπλοκών ή ανοσολογικής ασυμβατότητας.

Το φαινόμενο έχει παρουσιαστεί επειδή η ζήτηση οργάνων προς μεταμόσχευση από ασθενείς είναι μεγαλύτερη από την προσφορά είτε από ζωντανούς είτε από νεκρούς δότες. Έτσι, το εμπόριο οργάνων ανθεί ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως στην Ινδία, το Πακιστάν, τη Βραζιλία και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, που θεωρούνται «εξαγωγείς» οργάνων, ενώ κυριότεροι λήπτες («εισαγωγείς») είναι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία κ.α.· σε ορισμένες από αυτές τις χώρες ο αριθμός μεταμοσχεύσεων που γίνεται σε υπηκόους τους σε τρίτες χώρες ξεπερνά αυτόν των μεταμοσχεύσεων που γίνονται στο εσωτερικό τους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «τουρισμός μεταμοσχεύσεων»,όρος που περιγράφει τη μετακίνηση είτε του δότη, είτε του λήπτη είτε και των δυο στο εξωτερικό προκειμένου να λάβει χώρα η μεταμόσχευση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: